Alimentatie

Hoeveel alimentatie moet ik betalen of ga ik ontvangen? Bij elke scheiding komt de vraag aan de orde. Daarbij is er een onderscheid tussen partneralimentatie en kinderalimentatie. Als er kinderen zijn, wordt altijd eerst berekend of er ook kinderalimentatie betaald moet worden. Pas daarna wordt berekend of er ook geld overblijft voor partneralimentatie.

Er zijn wettelijke richtlijnen om te bepalen of er alimentatie betaald moet worden. Als u hier samen van af wilt wijken, dan kan dat maar de kinderen zullen financieel niet tekort mogen komen. En als de ex-partner een beroep op de bijstand moet doen na de scheiding, dan zal de uitkerende gemeente eerst kijken of de ex-partner niet hoeft bij te dragen in deze kosten.

Ook is eventuele alimentatie betalen of ontvangen, van belang bij het verkrijgen van een nieuwe hypotheek. Als scheidingsmediator help ik jullie graag bij alle factoren die komen kijken bij een scheiding en alimentatie.

 Neem contact op

Hoe wordt alimentatie berekend

Eerst bereken ik samen met u beide, op de flipover, wat het inkomen tijdens het huwelijk of samenwoning was. Als u kinderen heeft die nog minderjarig zijn of studeren, berekenen we wat zij kosten. Dit bedrag wordt dan van het oorspronkelijke gezinsinkomen afgetrokken. Vervolgens heeft u (als u getrouwd was) dan beide een zogeheten behoefte van 60% van het resterende inkomen. Dat bedrag, is het uitgangspunt bij het berekenen van de partneralimentatie.

Vervolgens bereken ik met u samen wat uw draagkrachtloos inkomen is. Daar is een vaste formule voor. Daar komt dan een bedrag uit wat u echt nodig heeft voor u zelf om van te leven en waar niet meer iets van af kan. Dat bedrag wordt van uw inkomensbedrag afgetrokken.

Het bedrag dat onder aan de streep overblijft is wat u in theorie "over heeft", dat is uw draagkracht. Van dat bedrag mag u dan zelf weer 30% houden voor het berekenen van de kinderalimentatie maar als er alleen sprake is van partneralimentatie mag u daar 40% van houden.

Of u partneralimentatie moet betalen, hangt helemaal af van of u kinderen heeft en dus ook voor hen een bijdrage moet reserveren. En van wat het inkomen van u zelf en uw ex-partner is. Ik beschik over een heel geavanceerd alimentatierekenprogramma. Dit programma berekent ook welk bedrag u mogelijk gaat ontvangen aan kind-gebonden-budget, huursubsidie, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en andere belastingvoordelen.  

Het belang van het zelf snappen van de alimentatieregels

Het is heel belangrijk dat u zelf snapt hoe de bedragen die u aan alimentatie gaat betalen of ontvangen tot stand zijn gekomen. Daar besteed ik dan ook samen met u veel tijd aan. Dit is namelijk een onderwerp waar later vaak ruzie over ontstaat tussen ex-partners. Dat wordt voorkomen als daar nu extra bij stil wordt gestaan, zodat u zelf achter de gemaakte afspraken staat.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u het beste contact met mij opnemen.

Neem contact op

De Mediationfactor - Margreet Bolwijn
Mediator & Conflictbemiddelaar
06 - 2424 8175
Kraneweg 19
9718 JD Groningen

Neem contact op